Författarna och deras böcker
 

Läs en boks författare presenteras här i bokstavsordning


Adams, Stieve I är en pseudonym.
 

Ajtmatov, Tjingis (Djinghis) Torekulovich, 1928-2008, kirgisisk författare och diplomat. Han växte upp under den period, då Kirgisien förvandlats till en sovjetrepublik. Hans far var en framstående sovjetisk tjänsteman, men avrättades 1937 i Moskva, liksom många kirgisiska kommunister, anklagad för “borgerlig nationalism”. A. började arbeta mycket tidigt, bl a med djurhållning och efter en kort utbildning som veterinär, innan han studerade litteratur i Moskva. Han var i flera år journalist på Pravda. Han skrev en lång rad romaner, de flesta på ryska, i vilka han kombinerade realism, humanism och djup mänsklighet. I flera av hans romaner är huvudpersonerna djur, t ex en hingst, en kamel eller flock vargar. Den långa novellen “Dzjamilja” (1958), som presenteras i Läs en bok, blev vida berömd och belönades med Leninpriset. Den utspelar sig i en kirgisisk “ail” (by) under andra världskriget och har betecknats som en av världslitteraturens vackraste kärleksskildringar. Ajtmatovs verk är publicerade på många språk. I sitt senare liv var han jämsides med författarskapet bl a rådgivare till Mikhail Gorbatjov och rysk ambassadör i Luxemburg.
 

Anderson, Bengt Cidden, född 1948 i Läckeby, ett stycke norr om Kalmar. Han är både rörmokare, poet och i Kalmar bär en gata hans namn. En kort men medelgod fotbollskarriär har han bakom sig, men många av hans dikter handlar om fotboll, som den populära "Hela bollen ska ligga still". Cidden är en arbetarpoet, han skriver om sina arbetskollegor och om småfolket, som han mött på på ett enkelt, varmt och nära sätt. Och han har satt Läckeby på den poetiska kartan, livet där är en del av den stora världen.
 

Andersson, Dan (1888-1920), självlärd finstämd diktare med motivkrets från Finnmarkerna och livet kring kolmilorna. Flera av A:s dikter har tonsatts och han är fortfarande en av de folkkäraste svenska författarna. Läs en bok-upplagan av diktsamlingen Kolvaktarens visor inleds med en biografi av A.


Austen, Jane, 1775-1817, brittisk författarinna. Hon föddes på en prästgård i Hampshire som den yngsta av sju syskon. Då hon var sex år flyttade familjen till Bath, där fadern dog 1805. Hennes bröder lämnade tidigt hemmet och två av dem blev amiraler, men Jane och hennes systrar förblev hemmadöttrar och följde modern till Southhampton och senare till Chawton.
A. blev 42 år och hennes liv har betecknats som ett av litteraturhistoriens mest händelselösa, men hon levde i en omgivning av trygghet och trivsel med högt utbildade umgängesvänner. Hon hade dock aldrig någon kontakt med den litterära världen.
A. älskade att skriva och fullbordade sina första romaner redan i tonåren. Stolthet och fördom utgavs 1813. Hon skrev sedan en lång rad kärleksromaner, som alla utspelar sig i hennes egen värld. De kännetecknas av humor och ironi men aldrig av ovänlighet och hon hade en naturlig berättarförmåga. Hon betraktas nu som en av de främsta klassiska engelska författarna och hennes böcker har fortfarande en stor läsekrets. Flera av dem har filmatiserats, bland dem Stolthet och fördom, första gången 1940 och senare också som mycket populära TV-serier.


Babel, Isaak
(1894-1941), född i Odessa, död i sovjetiskt fångläger. B var journalist, dramatiker och novellförfattare, och hyllas av många som "den ryska judenhetens största prosaist”. B deltog i inbördeskriget på Röda Arméns sida. Han fängslades på 1930-talet och blev efter sin död rehabiliterad på 1950-talet. Läs en bok-versionen av Ryttararmén inleds med en biografi av B.


Backman, Johan, född 1940, har arbetat som revisor på Öhrlings PricewaterhouseCoopers. Han är efter pensioneringen knuten till företaget som seniorkonsult. Backman har haft internationella uppdrag i Honduras och Zimbabwe. Ringarnas förbannelse är hans debutbok.


Benedictsson, Victoria
(1850-1888), arbetade på postkontoret i Hörby, drev en liten boklåda och skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hon betraktas numera som en feministisk banbrytare. Hennes debutroman Pengar utkom 1887. Novellsamlingen Folkliv och småberättelser från 1887 inleds i Läs en bok-versionen med en biografi av B.
 

Berg, Bengt, född 1946 i Torsby i Norra Värmland, har gett ut ett trettiotal böcker, mest poesi.
Han skriver gärna om glesbygd och skogsland, om Värmland, men han skriver inte sällan om sina resor i hela världen. Med funderingar, reflektioner och tankar använder han sin by Fensbol, en mil norr om Torsby, som satsbräda för sina ordskutt ut i världen. I Bengt Bergs poetiska musik finns både stänk av humor och allvar, vemod och filosofiska brygder. Dessutom bär han nästan alltid en särskild huvudbonad, en mössa från Buchara i Uzbekistan.


Berge, Victor (1891-1974), pärlfiskare. Han föddes i Bollnäs och växte upp i Ockelbo, son till en garvare. Han blev tidigt föräldralös och hade en förfärlig barndom. Som 14-åring sökte han sig till sjöss och hamnade så småningom i Indonesien, där han blev pärlfiskare. I boken ”Pärlfiskaren” (1938), som ursprungligen utkom på engelska och nu finns i Läs en bok, beskriver han sin barndom och sitt äventyrliga liv till 39 års ålder. Boken blev en stor framgång och översattes till en mängd språk. Det blev också ”Faran är mitt liv”, som utkom 1951 (dikterad för Gösta Svender på engelska, Berge hade så gott som helt förlorat sitt modersmål) och där Berge berättar fortsättningen. Holländarna, som behärskade Indonesien, beslagtog och sänkte den pärlfiskeflotta han hade byggt upp. Efter ockupationen greps han av japanerna och tillbringade mer än tre år i fängelser under fruktansvärd tortyr, som gav honom men för livet. Efter ytterligare dramatik i det oroliga Indonesien och efter en tids sjukhusvistelse återvände han till Sverige för att återhämta sig. Han avled i Stockholm, där han bott under sina sista år. Berge räknades som världens främste pärldykare. Han gjorde flera tekniska uppfinningar, bl a en revolutionerande dykarmask, som under kriget – utan hans vetskap – tillverkades i USA och användes av den amerikanska flottan.


Bergvik, Jan Peter
är en pseudonym.
 

Berthelius, Jenny (f. 1923) Limhamn, är något av en nestor i den svenska deckarbranschen. Hon romandebuterade 1968 och har skrivit ett stort antal detektivromaner och även barnböcker. Hon har också arbetat som översättare. För Den heta sommaren, som presenteras i Läs en bok, fick hon 1969 Expressens Sherlockpris. Hennes senaste bok, Näckrosen, utkom 2007. jennyberthelius@telia.com 


Bjarne, Gunnar
(f. 1928), pensionerad lärare, bosatt i Hosjöstrand, Falun. Han utgav 1993 den delvis självbiografiska Ge mig en människa och sedan dess Utan kärlek vore jag intet, en kritisk (i positiv och negativ mening) genomgång av Nya testamentets böcker, novellsamlingen Sent mogen och Essäer. Hans Middagsbjudningen finns endast i Läs en bok. g.bjarne@gmail.com


Bjelvehammar, Bo
(f 1941), är framför allt kulturkritiker, han skriver om litteratur och konst i Ystads Allehanda, men han skriver även prosapoesi som Sandödlans ljusa rygg från 2002 och minnesporträtt av journalisten Sigurd Thomasson från 2008 och av konstnären Greta Sandberg från 2009. Berättelsen om Tage Bengtsson är högst sannolik och skriven i bergsbyn Bussi i Italien.
 

Blomqvist, Karin (1912-2005), Lund. Född i Sävsjö, arbetade i museivärlden, först vid Smålands museum , sedan också en kortare tid vid Kulturen i Lund och slutligen vid Malmö museum 1942 till 1975 då hon gick i förtida pension huvudsakligast för att bistå sin make docent Ragnar Blomqvist med att färdigställa ett verk om Lunds medeltida historia. Ragnar fick problem med synen på sin ålder och makan blev hans "ögon". På Malmö museum förestod  hon textilavdelningen och var en flitig föreläsare och skribent. 1945 öppnades museets lokaler för den flyktingström som vällde in genom de "vita bussarna". Textilavdelningen blev ett enda stort flyktingläger och Karin var djup engagerad i detta arbete liksom i Polenhjälpen . Hon var också med i den antinazistiska "tisdagsklubben".. Karin var en stor humanist med ett enormt patos för rättvisa och alla människors lika värde.
 

Braw, Kaj, journalist och kåsör. Hon föddes i Ådalen och arbetade som reporter på Västernorrlands Allehanda tills hon på 1950-talet anställdes på Skånska Dagbladet och därefter på Sydsvenska Dagbladet i Malmö. Där utvecklade hon under flera årtionden sin talang som kåsör med en mycket personlig stil. Många av kåserierna är snarare noveller och de samlades i ett antal böcker. Det bästa av Kaj (som endast finns i Läs en bok) är en sådan samling, där urvalet har gjorts av maken, journalisten Lars Braw. Där ingår också de minnesord, som skrevs av kulturjournalisten Carl Otto Werkelid efter Kajs död i oktober 2009.


Brontë, Emily. 1818-1848, English author. She was born in Thornton, Yorkshire, England, and lived a quiet life in Yorkshire with her clergyman father, brother Branwell Brontë and two sisters, Charlotte and Anne. The sisters enjoyed writing poetry and novels, which they published under pseudonyms. As "Ellis Bell" Emily wrote Wuthering Heights (1847)—her only published novel—which garnered wide critical and commercial acclaim. She died in tuberculos in Haworth, Yorkshire. Emily Brontë remains a mysterious figure and a challenge to biographers because information about her is sparse due to her solitary and reclusive nature. Wuthering Heights subsequently became an English literary classic.


Carlsson, Gösta
(f. 1927), är bosatt i Göteborg där han arbetat som informationschef vid landstinget parallellt med flitigt fritidsskrivande. gosta.carlson@gmail.com


Casta, Stefan
(f. 1949), författare och journalist bosatt i Humlamaden utanför Veberöd i Skåne, där han bl a föder upp får. Han har skrivit ett 40-tal böcker, främst ungdomsromaner och naturböcker. Många av dem har översatts till flera olika språk. C har vunnit flera  priser, bl a Augustpriset 1999. Fallet Mary-Lou,  som presenteras i Läs en bok, belönades med ett tyskt  litteraturpris. stefan.casta@telia.comwww.stefancasta.com


Charpentier, C-J
(f. 1948), bor på Österlen, är fil dr i antropologi, och hämtar ofta sitt stoff från mångårigt boende i bland annat Afghanistan – när han inte susar runt i Europa på sin motorcykel. Några av hans böcker är Afghanistan-romanerna Vägen till Mandelrummet och Migozarad,  reseböckerna Frihetens enklav, Rökelsehavet, och Hazeldonk Express samt den thrillerartade Hemligheter vid Bosporen. Flera av hans böcker finns i Läs en bok, bl a Manometer,  Rekonstruktionen av en roman och Lenin är en skruvkork, tre böcker där han utvecklat en unik och ytterst läsvänlig stil, som bygger på ohämmad tankeflykt och associationer. Dessa tre böcker finns också som ”vanliga” böcker, tryckta på papper och utgivna av Läs en bok. amcj@algonet.se - http://www.algonet.se/~amcj/

 

Doyle, Sir Arthur Conan, 1859 –1930, was a Scottish physician and writer who is most noted for his fictional stories about the detective Sherlock Holmes, which are generally considered milestones in the field of crime fiction. He is also known for writing the fictional adventures of a second character he invented, Professor Challenger He was a prolific writer whose other works include fantasy and science fiction stories, plays, romances, poetry, non-fiction, and historical novels. (See Wikipedia)


Edmar, Staffan, född 1932 i Lund, studentexamen vid Katedralskolan där, har varit lektor i klassiska språk och svenska i Solna. Har därefter sysslat med utbildnings- och forskningsfrågor dels som departementssekreterare och departementsråd i utbildningsdepartementet, dels som kanslichef i riksdagens utbildningsutskott. Författare av ett antal läromedel, bl.a. Vivat lingua Latina!, Vivat litteratura Latina! och Från alfa till Antigone. Det klassiska Greklands språk och kultur, vidare nätkurser i latin: www.latinforalla.net och i klassisk grekiska: www.klassiskagrekland.se. Styrelseledamot i Svenska Klassikerförbundet.
 

Eklundh, Lisa är en pseudonym.


Frostenson, Katarina, född 1953 i Brännkyrka, hon skriver i huvudsak poesi, men även dramatik. Hon är sedan 1992 medlem i Svenska Akademien, där hon innehar stol 18 och efterträdde Artur Lundkvist.
Katarina Frostenson är sedan 1980-talet en av Sveriges tongivande poeter. Det är inte lätt att beskriva och fånga hennes dikter, de har dessutom en variation över tiden. Men man ser en klangfull renhet i dem, liksom en klar lekfullhet, hon arbetar i trapetser med enskilda ord, med språksjok och hon lämnar inte sällan tomrum i sina dikter för eftertanke, uppehåll och reflektion. Den senaste diktsamlingen Flodtid från 2011, tillhör en av det årets starkaste poesiupplevelser.


Fröding, Gustaf
(1860-1911), poet och författare från Värmland, vilkens texter ofta spänner över språkliga experiment och teologiska spörsmål. Han är fortfarande en av landets mest populära skalder. I Läs en bok finns hans Gitarr och dragharmonika med några av hans mest kända dikter. Läs en bok-upplagan inleds med an biografi av F.
 


Greider, Göran, född 1959 i Vingåker, författare och journalist, chefredaktör för den socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten. I sitt författande rör han sig mellan olika genrer som poesi och essäer, han har även gett ut debattböcker. Främst är han debattör och opininionsbildare av rang. Göran Greiders poesi andas rättframhet, närhet och närvaro.
 

Grimby, Agneta (f  1942), Göteborg, är legitimerad psykolog, medicine doktor och äldreforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sedan 1995 driver hon ”Änkeprojektet”, som är en fortlöpande undersökning av psykologiska, fysiska och sociala konsekvenser av sorg.. I Läs en bok finns Handbok om sorg. G:s medförfattare är Johanssson, Åsa K, (f  1971) doktor i psykologi, specialiserad på äldrevård och palliativ vård. agneta.grimby@telia.com


Hannelius, Ulla (f. 1937), Borlänge, är född och uppväxt i Finland. Hon kom till Sverige 1959. Hon har varit verksam med administrativt arbete, främst  inom skolområdet, men ägnar sig sedan 1998 åt att skriva och föreläsa. I Läs en bok finns hennes barnbok Josefin och Frostbrunnsdalen. paulla.hannelius@localnet.netwww.goto.glocalnet.net/ullahannelius


Heinesen, Jens Pauli
(f. 1932) är en färöisk författare. Han har varit lärare men blev 1970 författare på heltid. Han har skrivit 25 titlar: romaner, noveller, dramer. Bl a har han skildrat Englands ”skyddsockupation” av Färöarna 1941. Hans dråpliga  roman Vrakgods publiceras i Läs en bok i Birgitta Hylins översättning, en utgåva från det finlandssvenska Sahlgrens förlag, understödd av Tjaldur, vänskapsförening Finland-Färöarna.


Heidenstam, Verner von, 1859-1940, växte upp i Olshammarsgården vid Vättern och i Stockholm – fadern var fyringenjör. Han gjorde i sin ungdom flera långresor, bl a till Egypten. 1880 bosatte han sig med sin första hustru Emilia Uggla i Rom och senare i Appenzell i Schweiz. Han avsåg att bli konstnär men började skriva poesi. Han blev nära vän till August Strindberg och senare också med Gustaf Fröding. Hans debut med diktsamlingen Vallfart och vandringsår 1888 väckte stor uppmärksamhet – han bröt med den rådande svenska litterära traditionen med realism och naturalism och blev stilbildande för romantik och sensualism och den främste av de så kallade ”nittiotalisterna”. Från 1887 (då fadern begick självmord) bodde han i Stockholm. Under 1890-talet var han mycket produktiv, främst med en serie framgångsrika historiska skildringar.
Heidenstam var något av en kvinnokarl och var gift tre gånger trots att han egentligen inte ville binda sig i äktenskap – han hade dessutom ett antal andra kärleksförbindelser. 1925 köpte han Övralid norr om Motala, där han tillbringade sina sista år tillsammans med danskan Kate Bang. Varje år utdelas enligt hans testamente det litterära Övralidspriset på 250000 kr. 1916 fick H Nobelpriset i litteratur.
Romanen Folke Filbyter, som finns i Läs en bok, utkom 1905 och är första delen i den tilltänkta trilogin Folkungaträdet. Andra delen, Bjälboarvet, utkom 1907. Den tredje planerade romanen, som skulle handla om Nyköpings gästabud, förverkligades inte.
 

Holm, Ingrid (f 1945), Sjöbo. Efter 8 årig enhetsskola började hon arbeta på Malmö Mekaniska Trikåfabrik och Malmö Strumpfabrik, och fortsatte med olika industrijobb utan att trivas med något. Gifte sig tidigt, fick barn och blev hemmafru. För att dryga ut makens lön var hon ibland dagmamma eller tog några timmars städjobb. Hon har också jobbat på bageri och lager och tillverkat bilrutor. På 90-talet började hon på Eslövs Folkhögskola och läste in gymnasiekompetens, men var "för gammal" (45 år) för arbetsmarknaden. Efter flyttning till Sjöbo läste hon bl a psykologi, filosofi, svenska, litteraturhistoria och religion på Komvux. Hon läste också retorik och litterär gestaltning. Hon hade en del deltidsjobb men gick i pension vid 61 års ålder. Maken hade åkeri och H. skötte det administrativa. Hon har två vuxna barn. H. har alltid varit intresserad av att läsa och skriva. Bergsjövägen är hennes romandebut. ingridholm45@gmail.com
 

Holmsen, Sverre (1906-1992), svensk författare och äventyrare, född i Transvaal, Sydafrika, och uppväxt i Norge och Sverige. Från och med 1922 reste och arbetade han över hela världen och blev en hängiven förespråkare för global samverkan inom vetenskap och religion, något som han såg som ett fundament för mänsklighetens enhet. Hans åsikter om sådant som kolonialism och miljöförstöring var långt före sin tid. Han varnade enträget sina läsare för följderna av den moderna teknikens inverkan på natur och miljö. I detta avseende var han en viktig föregångare. De flesta av Sverre Holmsens verk handlar om Polynesien. Han var tidvis bosatt på Tahiti och han var en varm beundrare av Söderhavsöarnas folk och deras kultur. Hans texter röjer också ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och för jämlikhet. En humanistisk grundsyn går som en röd tråd genom Sverre Holmsens författarskap. Sjutton av hans böcker har publicerats på svenska och han har översatts till tolv språk. Han var också konstnär och illustrerade sina böcker med utsökta teckningar. Polynesisk passad, som finns med i Läs en bok, var hans tredje bok och utkom första gången 1942.Holmsen var anhängare av Bahá'i och skrev också en bok om den religionen.
 

Johnson, Chell är en pseudonym.
 

Joyce, James, 1882-1941, föddes i en förstad till Dublin och växte upp i en irländsk nationalistisk och katolsk miljö. Han studerade vid olika jesuitcolleges och blev 1904 språklärare i Trieste, där han med några års avbrott leve de följande tre decennierna. 1940 flydde han undan tyskarna till Schweiz där han kort därefter dog. Han led under senare år av en ögonsjukdom, som tidvis gjorde honom helt blind. J. är en av 1900-talets mest betydelsefulla författare. För sina tidigare böcker, en diktsamling och den realistiska diktsamling Dubliners fann han förläggare först efter flera år. Den självbiografiska A portrait of the artist as a young man utkom 1917. Romanen Ulysses (1922) fick en avgörande betydelse för samtiden. Livet tecknas där som en oändlig kedja av meningslösa upprepningar. Finnegan’s wake (1939) var J:s sista större verk, ett språkligt experiment. J:s författarskap har gett upphov till otaliga analyserande böcker.
 

Joyce, James, 1882– 1941, was an Irish novelist and poet, considered to be one of the most influential writers in the modernist avant -garde of the early 20th century. Joyce is best known for Ulysses (1922), a landmark work in which the episodes of Homer's Odyssey are paralleled in an array of contrasting literary styles, perhaps most prominent among these the stream of consciousness technique he perfected. Other major works are the short-story collection Dubliners (1914), and the novels A Portrait of the Artist as a Young Man (1916) and Finnegans Wake (1939). His complete oeuvre also includes three books of poetry, a play, occasional journalism, and his published letters.
(See Wikipedia)
 

Karlfeldt, Erik Axel (1864-1931), skald. K. föddes i Folkärna, studerade i Västerås och Uppsala och hade sedan olika lärar- och bibliotekarieposter. Han invaldes 1904 i Svenska akademin och blev dess sekreterare 1912. Han utnämndes 1917 till fil. hedersdoktor i Uppsala och tilldelades 1931 (efter sin död) Nobelpriset i litteratur. Förutom ett par minnesteckningar, tal och prosastycken skrev K. enbart lyrik. Hans första samling, "Vildmarks- och kärleksdikter" utkom 1895, hans sista, "Hösthorn" 1927. "Dalmålningar på rim", som finns i Läs en bok, utkom 1901.
 

Kipling, Rudyard, 1865-1936, British author. He was born i Bombay, India, and was taken to England with his family when he was five. He was one of the most popular writers in England, in both prose and verse. Best known is The Jungle Book, a collection of stories. His childrens books are enduring classics of children’s literature and he is regarded as a major innovator in the art of the short story. In 1907 he was awarded the Nobel Prize. (See Wikpedia.)


Lagerlöf, Selma Ottilia Lovisa
, 1858-1940. En av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Selma Lagerlöf var 33 år när hennes debutroman Gösta Berlings saga utgavs 1891. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Hon var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur. Även om Lagerlöf förknippas med Mårbacka i Värmland bodde och verkade hon i Falun under många år, och det var där hon skrev några av sina främsta verk. (Wikipedia)
 

Lind, Lars E (1891-1982) var den siste överlevande av den grupp på 37 personer, som 1896 under inflytande av en amerikansk väckelserörelse lämnade sin hembygd Nås i Dalarna och flyttade till Jerusalem. Jerusalemsfararna är ett sammandrag av den omfattande självbiografi, som han på gamla dagar skrev på engelska i sitt nya hem i USA. Boken är den sanna berättelsen om det religiösa förtryck svenskarna råkade in i men är också en unik skildring av Det heliga landet före staten Israels tillkomst. Boken har utnyttjats av forskare i Israel och USA. I samband med att boken kom ut gjorde Lind 1981 ett par veckors besök i Sverige och återsåg då för första gången sin födelsebygd. En kort tid därefter avled han i sitt hem i Manteca, Kalifornien. Det är troligt att de minnessaker han hade från Jerusalems-kolonin då skingrades och det är oklart vad som hände med hans maskinskrivna manuskript, som också omfattade en värdefull del om Jerusalems historia med tonvikt på de dramatiska skeenden Lind upplevde på nära håll.
 

Lindskog, Per och Snezana, födda 1956 och 1959, är ett gift par i Blentarp, Skåne. Snezana är fritidspedagog/lärare, Per arbetar deltid med tidningsdistribution. Fritiden används flitigt åt skrivande och bildskapande.
 

London, Jack (John Griffith), 1876-1916, amerikansk författare. Han var född i San Francisco och provade i sin ungdom flera yrken. Innan han blev författare hade han varit luffare, sjöman och guldgrävare och de flesta av hans böcker utspelar sig i vildmarken eller på havet. The Call of the Wild, som publiceras i Läs en bok, är den mest kända av de över 50 romaner han producerade under 16 år, förutom ett stort antal noveller och dikter. London var en passionerad förkämpe för socialism och arbetarrätt och skrev flera kraftfulla verk i de ämnena. 1897 begav han sig, 21 år gammal, till guldrushen i Klondike, som senare blev ämnet för hans första berättelser. Som många andra guldgrävare led han dock av undernäring och drabbades av svår spetälska. Han var gift två gånger och gjorde vidsträckta resor men hade sitt hem i Californien, från 1905 på en ranch han köpt i Sonora County. Under det rysk-japanska kriget 1904-1905 var han korrespondent för en San Fransisco-tidning och arresterades två gånger av japanerna. Han ådrog sig flera tropiska sjukdomar och led under sina sista år av svår smärta. Det är möjligt att en överdos av morfin bidrog till hans tidiga död. London var sin tids populäraste och högst betalda författare och hans böcker trycks fortfarande i nya upplagor.


Lundberg, Kristian är född i Malmö 1966 och Malmö är ett återkommande tema i hans skrivande, liksom under senare år frågor kring etik och moral med kristna förtecken. Den svåra barndomen och den oroliga uppväxten kommer han tillbaka till i sina böcker, ett tjugotal i olika genrer från lyrik och kriminalromaner till dramatik. Berättelsen om arbetet i hamnen och de svåra villkoren för de löst anställda i boken Yarden från 2009 skapade stor uppmärksamhet. De litterära priserna har regnat över honom de senaste två åren.


Lugn, Kristina
född i Tierp 1948, är poet, dramatiker och medlem av Svenska Akademien. Hon har under lång tid varit konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Hon skriver dikter om socialt utanförskap, ensamhet och rädsla, hon lyfter fram små vardagshändelser och förvandlar dem till stora frågor om människans existens och livsvillkor. Inte sällan visas det fram vändningar och volter i ordmanegen och ofta känner vi igen oss i dikterna.
 

Lundqvist, Eric, 1902-1978, jägmästare och författare. Efter skogspraktik reste han 1930 till Nederländska Ostindien (idag Indonesien) och tjänstgjorde som jägmästare åt den holländska kolonialregeringen. Under sin tid som skogschef på Borneo träffade Lundqvist sin indonesiska hustru Sari. 1940 bosatte sig Eric och Sari i hennes hemby på Java. Strax därefter ockuperade Japan Nederländska Ostindien. Lundqvist tillfångatogs av japanerna och sattes i fångläger, men lyckades rymma. Under resten av kriget höll han sig gömd i Saris by på Java. Efter kriget startade indonesernas befrielsekrig mot holländarna och Lundqvist tvingades fly till Sverige. I slutet av 1940-talet hade läget på Java stabiliserats och Lundqvist kunde återvända och återförenas med Sari. Efter åter några år som skogschef på Nya Guinea reste han med hustrun till Sverige, där han verkade som författare och föreläsare under en tid. Under slutet av 1950-talet tjänstgjorde Lundqvist som professor i skogsvetenskap vid ett universitet i Indonesiens huvudstad Djakarta. 1960 tvingades han och hans hustru Sari att lämna landet på grund av det politiska läget. De flyttade sedan till Sommens strand där de byggde ett hus vid Sjövik. Eric Lundqvist avled 1978 i Parkinsons sjukdom. Sari Lundqvist levde till 1994. Eric Lundqvists författarskap omfattar 17 böcker, som kännetecknas av en genuin känsla för landet och människorna samt frihet från rasfördomar. De flesta av hans böcker är självupplevda. Ingen tobak inget halleluja, som presenteras i Läs en bok utkom 1956. Det är hans enda roman men också den bygger på verkliga händelser.
 

Löfgren, Svante (f. 1918)  Stockholm. L. inledde sin journalistiska karriär på Idrottsbladet 1936. Han var under 20 år Expressens utrikeskorrespondent i Paris, Berlin, Bonn och Los Angeles och även en välkänd radioröst. I självbiografin Hemma för gott berättar han om sina 80 år med press och radio. svantelofgren@telia.com


Lönnebo, Mattias,född 1964, är präst i Svenska kyrkan, sedan sin prästvigning 1992 bosatt i Uppsala och verksam i Uppsala stift. L. är också författare med en rik produktion. Han debuterade 1998 med barnboken Tagge och Snagge och har sedan dess kommit med en rad böcker, i huvudsak fantasy och thrillers. Den gråtande madonnan på Monte Pino, som presenteras av Läs en bok, tillhör den senare genren. www.lonnebo.com


Malmberg, Niclas
(f. 1970), är kommunalråd för miljöpartiet i Uppsala, starkt engagerad i klimatfrågor. niclas.malmberg@uppsala.sewww.niclasmalmberg.blogspot.com


Mattsson, Rune 1923-2000, var under sitt vuxna liv bosatt i Arboga, mesta tiden som galvanisör på Centrala Flygverkstäderna. I den märkliga självbiografin "Samhällets barn" skildrar han sin förfärliga uppväxttid på ett pojkhem utanför Stockholm och hos fosterföräldrar i Småland. Då han vid 18 års ålder äntligen blev fri återvände han till Arboga, där han hade tillbringat några barndomsår vid en gård. Han fick så småningom anställning inom verkstadsindustrin. För att kunna bistå sin hustru, som drabbats av en invalidiserande sjukdom, gick han i pension vid 55 års ålder. Han var under Arboga-tiden fackligt och politiskt aktiv, i kommunalpolitiken först som representant för Kommunistpartiet, som han lämnade efter "Pragvåren" 1968 för att sedan vara socialdemokrat. Han var under några perioder ledamot i stadsfullmäktige och under många år ordförande i stadsförsamlingens kyrkofullmäktige. Han var också medlem i Godtemplarorden.


Mjollner
är en pseudonym  Patkul, ränksmidaren är en kort historisk skiss.


Måntelius, Dagmar,
född 1936, Norberg. Har arbetat inom restaurangbranschen och åldlringsvården, pensionär sedan 1999. De fördömda åren (2003) har liksom de böcker som publiceras i Läs en bok verklighetsbakgrund. Vårda till sjukdom
(2008) är en högaktuell och delvis upprörande skildring om åldringsvårdens avigsidor och vårdbiträdens svåra arbete. M. har också skrivit diktsamlingen Flyktiga tankar (2009).  dagmarm@telia.com


Mårtensson, Bertil
född 1945, bor i Rydebäck utanför Helsingborg och har varit universitetslärare i filosofi vid sidan av ett omfattande författarskap, främst inom science fiction-genren. Han betraktas som den ledande i den branschen i Sverige, men har också skrivit några deckare och fackböcker om filosofi.. Några av hans viktigaste s/f-titlar finns i Läs en bok: Det gyllene språnget, Skeppet i Kambrium och Jungfrulig planet”.  bertil.martensson3@comhem.se - www.flyingbird.se


Mårtenson, Jan, föddes i Tidaholm 1944 och flyttade till Malmö 1966, en stad han med undantag av fem år i Lund bebott sedan dess. Han har gett ut cirka 25 böcker, både dikter och romaner, och gav ut två böcker innan hans deckarskrivande namne ännu hade debuterat. I diktsamlingarna finns en blandning av finstämd kärlekslyrik och socialt patos. Tre självbiografiska romaner på 1980-talet, Skilda, Sparkad och Förväntan. Hösten 2009 gav han ut memoarboken Som det kan bli på Carlssons förlag. Mer information på hans hemsida: www.janmartenson.net


Nilsson, Marie-Louise
född 1943,  Falkenberg. Har arbetat som dagmamma (hennes första bok var Vi kallades dagmammor, 1994) och till 2000 som assistent vid forsknings/utbildningsenheten, sjukhuset i Varberg. Hon har skrivit fackböcker och romaner, och redigerat antologier. Efter maskeraden, som finns i Läs en bok, är historisk fiktion.
Hon har också varit redaktör åt ett flertal skribenter och hjälpt dessa att ge ut egna böcker. info@bestquality.sewww.myspace.com/marielouisenilssonfriends - www.cashier.nu/mln.


O'Flaherty, Liam,
1896-1984, irländsk författare av romaner och noveller, alla med irländsk bakgrund. Han föddes på Inishmore, en av Aranöarna i Galway-bukten, och växte upp i ett fattigt hem. I avsikt att bli präst studerade han religion, bl a vid University College i Dublin, man avbröt studierna 1917 för att enrollera sig i den brittiska armén. Han skadades vid fronten i Första världskriget. Efter kriget bodde han en tid i Hollywood. Hans första roman, Thy Neigbour's Wife, som också räknas som en av hans bästa, publicerades 1923 och filmatiserades senare av hans kusin, regissören John Ford. O'Flaherty räknas som en av de ledande i den "irländska renässansen" och skrev förutom romaner också ett stort antal noveller. Novellen Lovers, som presenteras av Läs en bok i svensk översättning, finns dock inte med i någon av hans novellsamlingar.
 

Olofsson, Rune Pär, född 1926 i ett småbrukarhem i Vamlingbo, Gotland. Journalist, författare, präst. Debuterade 1949 med en diktsamling och har skrivit ett 40-tal böcker. Förutom några diktsamlingar, debattböcker och barnböcker är det mesta av hans produktion romaner med historiska motiv, de första en serie på fyra böcker om släkten Brahe, en mustig 1500-talskrönika. En serie om Falu gruva nådde stora upplagor och han fortsatte med en trilogi om Trettioåriga kriget. Som sin viktigaste bok räknar O. framtidsromanen Morgonlandet (1967) och som sin tyngsta romanen om Carl von Linné, Blomsterkungen, som kom ut 1979 och nu presenteras i Läs en bok. Efter sin prästvigning 1955 har O. innehaft prästtjänster bl a i Stockholm och Dalarna. Han är bosatt i Falun.
 

Prytz Kristina, Sedan många år arbetade hon som sjukhuspräst på ett akutsjukhus i gränslandet mellan gammalkyrklighet och ett sekulariserat samhälle. Hon får beskedet att hon inte har långt kvar att leva. Diagnosen; elva cancertumörer i hjärnan. Hon säger: "Teorierna stämmer!" Sjukhuspräst Kristina Prytz berättar om livet och döden. Kristina skrev ned sina tankar, sina erfarenheter. Hon delar med sig av sin livssyn men säger: "Livet är en pågående process för oss alla och det skrivna har stora begränsningar." Hon växte upp i ett strängt gammalkyrkligt hem i Småland. Hon fick göra upp med könsrollstänkande, kvinnoförtryck och stagnerad andlighet.
Hon var yngst av åtta syskon. Hon blev själv fembarnsmor.
På gränsen - som en smekning inifrån.
Här berättar hon sin berättelse:
Dessa sidor är sjukhusprästen Kristinas testamente. Kristinas texter har en förtrolig ton. Hon har skickat dem i brevform till Susanne Grimheden
- Kristina Prytz brorsdotter som vikarierade på hennes tjänst när hon var sjuk och som sammanställt texterna.
 

Pönni, Monica född 1957 Skultuna. Arbetade som IT-tekniker innan hon bestämde sig för att skriva på dagtid och arbeta extra i butik på kvällstid. Skriver romaner och noveller för veckopressen. Hennes böcker är ... och de var inte ens döda, som finns i Läs en bok, och Född på fel plats, vilka båda är verklighetsskildringar av hennes föräldrars barndom i Ingermanland under andra världskriget, samt barnboken Den hemliga stigen. monica.ponni@telia.com


Rosenkvist, Mari
(född 1979) har de senaste åren arbetat med text och bild, bland annat som frilansjournalist. Malmberg, Juni (född 2002) har böcker och konst som två av sina stora intressen.
Tillsammans hittade de på historian i bilderboken Bollen hösten 2013. Mari skapade bakgrunderna i bokens illustrationer och Juni skapade figurerna. Under 2014 satte Mari ihop text och bild till en e-bok.


Rundkvist, Martin, född 1972, är arkeolog och skeptiker. Rundkvist är filosofie doktor i arkeologi och undervisar i ämnet vid Umeå universitet samt i Kalmar och Växjö vid Linnéuniversitetet. Han disputerade vid Stockholms universitet 2003 på en avhandling om Gotlands största gravfält, Barshalder. Hans forskning rör Skandinaviens förhistoria, framför allt folkvandringstiden, vendeltiden och vikingatiden (400–1100 e.Kr.). Som debattör har han intagit en rationalistisk och kritisk hållning gentemot postmodernistisk relativism inom arkeologin. (Wikipedia).


Runeberg, Johan Ludvig, 1804-1877. Finlands nationalskald. Han härstammade från en svensk släkt, som med farfadern flyttat till Finland. Han föddes i Jakobstad som den äldste i en stor syskonskara. Fadern var sjökapten men rycktes bort 1821 och familjen kom på obestånd. Endast med stora svårigheter kunde R. fullfölja sina studier. 1822 inskrevs han vid Åbo universitet, där klassiska språk var hans studieämne. Han försörjde sig med privatlektioner och som informator i ödsliga bygder, där han fick stor inblick i det finska folklivet och folklynnet. Efter Åbos brand 1827 blev han informator hos ärkebiskop Jakob Tengström, vilkens brorsdotter Fredrika han gifte sig med. Sedan universitetet flyttats till Helsingfors erhöll han en docentur och var ytterst aktiv i det finska kulturlivet. 1837 blev han lektor vid läroverket i Borgå och blev kvar där till sin död. R:s första diktsamling utkom 1830. Han producerade sedan en lång rad diktverk, t ex Bonden Paavo och den stora folklivsskildringen Elgskyttarne, skriven på hexameter. Men inget av R:s verk har rönt en sådan sagolik spridning och popularitet som Fänrik Ståls sägner.


Schweers, Gorden, born 1949 in British Columbia, Canada. Educated in a series of rural schools as his family moved around logging and mill camps in BC. Interred ten years in the Catholic school system, four years at UBC getting a degree in English Literature. Recently retired after working for 38 years on offshore light stations for the Canadian Coast Guard. Been writing fiction for the last 46 years.


Sewell, Anna (1820-1878), författare till Black Beauty. Hon föddes i Norfolk, England, i en kväkarfamilj. 14 år gammal halkade hon och bröt båda anklarna illa. Delvis på grund av felbehandling kunde hon därefter inte gå annat än korta sträckor och med krycka. Då hon och modern senare lämnade kväkarsällskapet och blev medlemmar av Church of England ägnade sig modern, förutom att skriva en del egna böcker, åt att med Annas hjälp redigera evangeliska barnböcker. Black Beauty, räknad som en klassiker, utkom 1877. Sewell dog några månader senare.


Sidén, Henry, 1925-2010, journalist. Han växte upp i Härnösand, där han också började sin journalistkarriär. 1949 anställdes han som redaktionssekreterare på Arboga Tidning och enrollerades 1960 till Nerikes Allehanda, Örebro, där han var nattredaktör och senare redaktionssekreterare. S var framför allt nyhetsjournalist. De kåserier under signaturen Hugh, som publiceras i Läs en bok, skrev han under sin tid i Arboga. Han skrev senare veckokrönikor i Nerikes Allehanda.
 

Sjögren, Lennart, född 1930 i Byxelkrok på norra Öland, där han fortfarande bor på födelsegården, även om han låter jordbruket vila. Han är både författare och bildkonstnär, han skriver en naturlyrik som är lite avig, visst handlar den om skönhet och godhet, men inte sällan om grymhet och kamp för överlevnad.
Lennart Sjögren skriver om ståtliga djur, plågade djur och djur som vi ratar och viftar bort som sniglar, råttor och flugor. Ett annat motiv i hans diktning  kretsar kring två poler, den öländska hembygden och det stora samhällets utbredning och modernitet. lennart-ord@tele2.se


Sjöholm, Jan född 1951, Eslöv, ingenjör, bonde, f.d. flygare, lärare, tv-reparatör och mångsysslare som sysslat med allt från mikrobiologi till elektronik och hydraulik. Har aldrig blivit vuxen utan stannade i tioårsåldern och har som provningsingenjör med tunga maskiner som specialitet haft sönder saker över hela Europa. Började skriva när resebiblioteket var sönderläst under en arbetsperiod i Frankrike och har fortsatt sedan dess, mest för byrålådan… jan@jans123.se
 

Skinnar, Sven-Lennart (f. 1929), Sjöbo, var tidigare företagare i skinnbranschen i Malung. Han flyttade senare till Stockholm och vidare till Skåne. S är amatörhistoriker och har alltsedan ungdomsåren ägnat sig åt egyptisk och persisk fornhistoria. I Läs en bok finns Krösus storhet, en roman som bygger på historiska fakta och arkeologiska utgrävningar. sven-lennart@edurus.com.
 

Strand, Olle, f. 1944, Uppsala, skriftställare och utgivare av webbtidskriften naturisten.se. Författare till flera böcker om naturism, vilka finns för gratis nedladdning.
Mejladress: olle@strands.st
 

Strand, Sven föddes 1931 på Lindesfrid i Ö Herrestad. Han tillbringade sin barndom på Österlen. Efter avlagd civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Göteborg var han verksam i näringslivet i tjugoåtta år. Han jobbade med konsument- och lantbrukskemiska produkter. Själv är han stolt över att på ett tidigt stadium ha varit involverad med fiskodling, som nu är en stor industri. Sven började göra anteckningar redan på 40-talet om sina eskapader med vännen Everett. Som pensionär fann han tid for att skriva ner berättelser om livet på landet, deras uppväxt, och levnadsöden. sven.strand@att.net.


Strindberg, August
(1849-1912), den svenska litteraturens viktigaste gestalt och den av svenska författare, som starkast ingripit i världslitteraturen. Han är mest känd för sina skådespel, som fortfarande uppförs världen över, men i hans stora produktion ingår också många berömda romaner. Han genomlevde en serie livskriser, som återspeglades i hans författarskap, däribland tre skilsmässor. Svarta fanor (i Läs en bok) utkom 1907 och präglas delvis av den inre disharmoni han drabbats av efter upplösningen av det tredje korta äktenskapet (med skådespelerskan Harriet Bosse). Boken refuserades först kategoriskt av de etablerade förlagen och när den slutligen publicerades på ett mindre känt förlag utsattes den för en nedgörande kritik av det dåtida kulturetablissemang som boken satiriserar (flera av romanens figurer kunde med lätthet identifieras i verkligheten). Man kan möjligen konstatera att det nutida kulturetablissemanget har drag av det som skildras i Svarta fanor...
 

Svedelid, Olov (1932-2008) var en synnerligen produktiv skribent med ett register som spänner från historia till deckare. Han skrev omkring 150 böcker. Mest spridda blev hans deckare om polisen Roland Hassel och många i den serien filmatiserades. Tillsammans med Leif Silbersky skrev han en serie rättegångsdeckare med advokaten Rosenbaum som huvudperson. Han skrev också ungdomsromaner och historiska romaner. I Läs en bok ingår hans mycket eftersökta självbiografi Världen som var Kungsholmen.


Svenbro, Jesper, född 1944 i Landskrona, bosatt i Thorigny-sur-Marne utanför Paris. Poet och litteraturforskare med det antika Grekland som specialitet. Han sitter på stol 8 i Svenska Akademin. S. har en europeisk ton i sin poesi och den spänner över en bred tematik med frågor kring språk, religion och filosofi med nedslag i den skånska myllan.


Södergren, Nina
, född 1924 i Göteborg, är poet och journalist. Hon har gett ut nio diktsamlingar, den senaste 2008 och vi kan vänta en ny 2011. Det hon skriver är poesi och kortprosa. Hon är ingen stannfågel, hon reser över världen från Öland över Amerika till Afrika. Och hon har en svaghet för flyktigheten och ögonblicket, med sin ordpensel fångar hon som impressionisten en kort stund. Små gyllene korn i vardagen och i naturen, inte sällan med fåglar som tornseglare och sångsvan.


Tell, Per Erik
(f. 1956) numera bosatt i födelsestaden Ystad, är frilansjournalist, författare och sedan många år en känd radioröst i Skåne. Han debuterade med kriminalromanen Ljuva September (2003), och har gett ut ett dussintal böcker. Mest uppmärksamhet har hans reseskildring från USA Lost Springs (2005 och återutgiven 2010), den historiska dokumentationen av svenskar i kung Leopolds Kongo Detta fredliga uppdrag (2005) och berättelserna om svenska emigranter i Argentina i Den falske ingenjören (2011) fått. Även kriminalromanen Whisky Blues (2010) har fått goda recensioner. Tillsammans med konstnären Börje Berglund ger han i november 2012 ut SKÅNES HISTORIA - från Ales stenar till Öresundsbron.
 

Thoris, Lars (f. 1935), Uppsala, har skrivit romaner, bl a i kategorierna spänning och barn/ungdom. Glasväggen, som utkom 2007, är en stark självbiografisk berättelse om schizofreni.


Tolstoy, Lev (Leo) Nikolajevith,
(1828-1910), greve, författare. På både fädernet och mödernet var T av gammal rysk högaristokrati. Han växte upp på fädernegodset i Tulaguvernementet, i Moskva och i Kazan, där han studerade orientaliska spåk och juridik. Gripen av den skuld- och ansvarskänsla inför bondeklassen, som börjat vakna i den ryska adelsklassen, drog han sig tillbaka till lantlivet och bönderna. Efter ett misslyckat försök att "lyckliggöra" de livegna (utan att frige dem) levde han en tid ett stormigt nöjesliv i Moskva, men inträdde sedan i Kaukasusarmén. Han började är sin litterära produktion. 1852 publicerades Barndomen, som följdes av Gosseåren och Ungdomsåren, som präglades av stor öppenhet. Han skrev också några realistisk krigsskildringar från Krimkriget.
T återvände till fädernegodset för att arbeta med och för bondeklassen, gifte sig med en 16 år yngre läkardotter, som födde honom 13 barn, varav dock fem dog i späd ålder, och skapade sina främsta litterära mästerverk, Krig och fred och Anna Karenina. Sedan han under en själskris förgäves sökt stöd i den ortodoxa tron var han sedan under flera år upptagen med att plädera för ett slags förenklad kristendom med en återgång till primitiva levnadsförhållanden. Han skrev senare bl a bondedramat Mörkrets makt och romanen Uppståndelse. T bannlystes 1891 av Heliga synoden men lämnades i stort sett i fred av de världsliga myndigheterna. Trots sina läror fortsatte han att leva det överklassliv han fördömde tills han 1910 bröt med sin familj och i hemlighet gav sig av för att leva som eremit, men kort efter uppbrottet avled han på en järnvägsstation. Berättelsen Herre och dräng, som finns i Läs en bok, skrevs 1895.


Tranströmer, Tomas. född i Stockholm 1931,  poet, översättare och psykolog. Hans poesi tillhör den främsta i världen, Han är översatt till femtio språk. Varje år nämns hans namn i diskussionerna om Nobelpriset i litteratur. Tomas Tranströmer är en stor stilist med ett egenartat bildspråk. Poesin kännetecknas både av enkelhet, vardaglighet och en sammansatt mättnad. Poeten får sin kraft i den mänskliga drömmen, i den svenska naturen och i musiken, han ställer fram sina ord med biblisk tyngd och med en katedrals självklarhet.


Wallenberg, Jacob (1746-1778),  präst. Han var skeppspräst vid Ostindiska kompaniet, vars fartyg bland annat förde honom till Kina. Hans skildring av den äventyrliga resan, Min son på galejan, som första gången utgavs 1781 (alltså efter hans död), är en av de roligaste och friskaste böcker som utgivits på svenska. Läs en bok-versionen inleds med en biografi av W.


Wallström Eivor, 1932-2005. Växte upp i Umeå, flyttade i unga år till Arboga, där hon efter några år började som journalist på ortstidningen. Anställdes på 70-talet på Skånska Dagbladets redaktion i Malmö, där hon blev kvar i många år. Hon utbildade sig till konsumentjournalist men skrev också allmänna reportage, reseskildringar och krönikor. Under sex år på Irland frilansade hon för svensk press. I Läs en bok presenteras den korta "Benvinda", ett exempel på hennes finstämda människoskildringar.


Wallström, Tord
(f. 1928), bosatt i Björka utanför Sjöbo, var under flera år chefredaktör på Arboga Tidning och blev 1973 reporter på Hemmets Journal. I sex år bodde han och hustrun i Irländska republiken. Utifrån långa resor har han skrivit ett stort antal böcker om fjärran länder, den första Andarín, resa i Centralamerika 1953. 1968 fick W Stora journalistpriset för sin rapportering om kriget i Biafra.. Bland de mest spridda av W:s böcker är  Svenska upptäckare, Atlantens öar och Drömmen om en ö (som handlar om Maldiverna). Flera av W:s böcker finns i Läs en bok, däribland hans senaste Vårt hus på Irland, Coolboy och Då hon dog. Några finns enbart i Läs en bok: Resan runt Östersjön (som skildrar den första resan landvägen runt Östersjön) samt bildsviterna Bergen är våra enda vänner (som bygger på boken med samma namn) och Vi på Jorden (fyra avsnitt). tord@vomb.sewww.las-en-bok.com .


Wallström, Ylva
(f. 1953) är häst- och djurintresserad journalist och kultursekreterare i Sjöbo. Hon har gjort ett stort antal reportage om djur och sköter f n bl a sajten Hästen i Skåne,
www.hasteniskane.se.  I två böcker har hon samlat sina kåserier om djur, Tre hundar och en katt och Aloysius, den röda katten. ylva.wallstrom@vomb.se


Werup, Jacques
 är född 1945 i Malmö, han debuterade 1971 och har skrivit romaner, diktsamlingar, reseböcker och essäer. Vi känner honom bäst som poet, musiker och estradör, 2011 kommer han med en självbiografi Medan jag levde. Poesin utmärks av ett lätt handlag och en rytmisk rörelse. Han fångar på sitt eget sätt ögonblick av liv, av motsatser som humor och allvar, glädje och sorg och diktar om det begripliga och svårfångade nära inpå oss. När vi läser honom tänker vi ofta på Skåne, men han kan lika väl hämta sina bilder från Paris, där han har bott i tio år.


Whitman, Walter "Walt", 1819 – 1892), American poet, essayist and journalist. He is among the most influential poets in the American canon, often called the father of free verse.His work was very controversial in its time. Born in Huntington on Long Island, Whitman worked as a journalist, a teacher, a government clerk, and—in addition to publishing
his poetry—was a volunteer nurse during the American Civil War. Whitman's major work, Leaves of Grass, was first published in 1855 with his own money. The work was an attempt at reaching out to the common person with an American epic. He continued expanding and revising it until his death in 1892. His funeral became a public spectacle.(Wikipedia.)


Wictorsson, Solweig Cano
(f. 1939), San Juan, Puerto Rico. W är född i Stockholm och bodde där och i Botkyrka till 1993, då hon flyttade till Västindien. Hon arbetade som kontorist, sekreterare, läkarsekreterare och heltidsmamma med dagbarn och var fackligt aktiv. Hon var tidigt läshungrig och lider av ”skrivklåda” med åtskilliga alster i gömmorna. Hon är också konstnär och har illustrerat Södergök är Dödergök, som är en berättelse om hur hon söker få klarhet i en djupt tragisk händelse långt bak i hennes släkthistoria. solweig.wictorsson@gmail.com


Woolf, Adeline Virginia 1882-1941) was an English writer and one of the foremost modernists of the twentieth century. During the interwar period, Woolf was a significant figure in London literary society and a central figure in the influential Bloomsbury Group of intellectuals. Her most famous works include the novels Mrs Dalloway (1925), To the Lighthouse (1927) and Orlando (1928), and the book-length essay A Room of One's Own (1929), with its famous dictum, "A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction." The Waves, first published in 1931, is her most experimental novel. Woolf suffered from severe bouts of mental illness throughout her life, thought to have been the result of what is now termed bipolar disorder,[1] and committed suicide by drowning in 1941 at the age of 59. (Wikipedia.)

 

Yngve, Lars (född 1963) bor i Ystad där han arbetar med journalistik, skrivande och andra kulturella uttryck - däribland den av honom startade kulturtabloiden Nya Upplagan som hittills utkommit med ett femtiotal nummer, och delas ut gratis på framförallt Österlen, men även i Malmö, Lund och Kristianstad. lars@nyaupplagan.se


Yvell, Erik (f. 1944), har ett varierande yrkesliv bakom. Han har bl a arbetat som bibliotekarie i Gagnef. Han arbetar på det egna torpet men driver där också ”Bokboden”, som är både ett förlag och en bokhandel och där han ordnar årliga kulturaktiviteter. I Läs en bok finns hans självbiografiska roman  Omskolad, en starkt realistisk skildring,  diktsamlingarna  Farsan, som är en mustig kärleksförklaring till fadern, och naturskildringen Anakoreten den senare med fotoillustrationer av Jerry Andersson och Ragnar Nyberg.
bokboden@telia.com. - http://web.telia.com/~u26706893/.

 

 

 

 

Copyright © Tord Wallström - Webmaster: RmH Consult

www.las-en-bok.com